Ακουστικά Βαρηκοΐας

Ακουστικά βαρηκοΐας

Ακουστικά βοηθήματα

Ίσως κάποια στιγμή σκεφτήκατε να αγοράσετε ακουστικά βαρηκοΐας, αλλά αναρωτηθήκατε πώς θα φαίνεστε φορώντας τα και κατά πόσο θα σας βοηθήσουν στην πραγματικότητα.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΥ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ
Το ακουστικό βαρηκοΐας που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Κατά την επιλογή, λοιπόν, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τα εξής:
1. τα διαφορετικά μοντέλα ακουστικών που κυκλοφορούν στην αγορά.
2. τα χαρακτηριστικά στα οποία πρέπει να δώσετε σημασία κατά την αγορά ενός ακουστικού βαρηκοΐας.
3. τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να φορέσετε το ακουστικό χωρίς να σας δημιουργηθεί δυσφορία.
4. τη σοβαρότητα της ακουστικής απώλειας από την οποία πάσχετε. Κάποια ακουστικά βαρηκοΐας ανταποκρίνονται καλύτερα σε συγκεκριμένους βαθμούς και τύπους ακουστικής απώλειας. Οι ανάγκες ενός ατόμου με σοβαρή ακουστική απώλεια είναι διαφορετικές από τις αντίστοιχες ενός ατόμου με μέτριου βαθμού βαρηκοΐα.
5. την ευκρίνεια του ήχου του λόγου. Υπάρχουν άτομα για τα οποία η ευκρίνεια του ήχου είναι εξίσου σημαντική με την έντασή του. Για αυτά τα άτομα, όσο δυνατός κι αν είναι ο ήχος, πάντα θα φτάνει παραμορφωμένος στα αυτιά τους. Στην περίπτωση αυτή, τα οφέλη χρήσης εξελιγμένων ακουστικών βαρηκοΐας ενδέχεται να είναι περιορισμένα.
6. τους ρυθμούς της ζωής σας. Ο τρόπος ζωής σας είναι σημαντική παράμετρος κατά την επιλογή του σωστού ακουστικού βαρηκοΐας. Τα πιο εξελιγμένα ακουστικά βοηθήματα είναι κατάλληλα για δραστήρια άτομα που κινούνται σε θορυβώδη κι απαιτητικά περιβάλλοντα, όπως εστιατόρια, καταστήματα, χώρους εργασίας, πάρτι κ.τ.λ. Αντιθέτως, τα άτομα που ασχολούνται με πιο ήπιες δραστηριότητες, όπως παρακολούθηση τηλεόρασης, μπορούν να επιλέξουν και λιγότερο εξελιγμένα ακουστικά βοηθήματα.
7. τον βαθμό προσωπικής επέμβασης στη χρήση του ακουστικού βαρηκοΐας. Η επιλογή του σωστού ακουστικού βαρηκοΐας εξαρτάται από τη διάθεση και την ικανότητα του κάθε πάσχοντα να ρυθμίζει τη λειτουργία αυτού του βοηθήματος. Η όραση και η επιδεξιότητα είναι δύο από τους παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή ενός πλήρους αυτοματοποιημένου ή όχι προϊόντος.
8. το κόστος. Τα πιο προηγμένα μοντέλα ακουστικών βαρηκοΐας είναι και πιο ακριβά.
9. η αισθητική. Κάποια άτομα επιλέγουν το είδος του ακουστικού βαρηκοΐας με βάση την εμφάνισή του. Ωστόσο, τα μικρότερα και πιο διακριτικά ακουστικά βοηθήματα – που είναι και πιο ακριβά – δεν είναι τεχνολογικά εξελιγμένα στον ίδιο βαθμό με άλλα μοντέλα. Επιπλέον, ενδέχεται να είναι και δύσχρηστα, λόγω του μικρού μεγέθους τους. Ένας ειδικός θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει σωστά.
Τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν αποκαθιστούν τη φυσιολογική ακοή. Απλώς, τη βελτιώνουν, καθώς ενισχύουν τους χαμηλούς ήχους και μειώνουν τους δυνατούς θορύβους του περιβάλλοντος.
Αποτελούνται από μικρόφωνο (που εντοπίζει τον ήχο και μετατρέπει την ακουστική ενέργεια σε ηλεκτρικό σήμα), ενισχυτή (που ενισχύει την ένταση του ηλεκτρικού σήματος, του ήχου), μεγάφωνο (που στέλνει τον ήχο στο αυτί), μπαταρία (που παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών τμημάτων του ακουστικού) και εκμαγείο από σιλικόνη ή ακρυλικό, που επικάθεται στην κύμβη – το μικρότερο πάνω μέρος της κόγχης – του πτερυγίου του αυτιού και στον έξω ακουστικό πόρο παίρνοντας το σχήμα του και μεταφέροντας τον ενισχυμένο ήχο από τον δέκτη του ακουστικού βαρηκοΐας στην τυμπανική μεμβράνη. Εναλλακτική κατασκευή αποτελεί το κέλυφος, ένα είδος θήκης, που εμπεριέχει όλα τα ηλεκτρονικά μέρη του ακουστικού βαρηκοΐας. Κάποια ακουστικά βαρηκοΐας δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να ρυθμίσει την ένταση του ήχου ή να επιλέξει κάποιο πρόγραμμα επιλογής ήχων και απόρριψης θορύβων.
Όλα τα ακουστικά βαρηκοΐας στηρίζονται στην ίδια τεχνολογία για τη μετάδοση και την ενίσχυση του ήχου. Ωστόσο, διαφέρουν πολύ από άποψη τιμής, μεγέθους, ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και τρόπου τοποθέτησης.
Οι κατασκευαστές ακουστικών βαρηκοΐας προσπαθούν συνεχώς να παράγουν ηλεκτρονικές συσκευές που είναι όσο το δυνατόν μικρότερες και, επομένως, πιο διακριτικές. Ο χρήστης, όμως, θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι τέτοιου μεγέθους βοηθήματα ενδεχομένως να μην μπορέσουν να βελτιώσουν την ακοή στον βαθμό που θα ανέμενε.

ΤΥΠΟΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ
Πλήρως ενδοκαναλικό ακουστικό βοήθημα
Χαρακτηριστικά
• Είναι το πιο μικρό και διακριτικό ακουστικό βαρηκοΐας, κατάλληλο για ενηλίκους με ήπια έως και μέτρια απώλεια ακοής. Προσαρμόζεται απόλυτα στην κοιλότητα του αυτιού.
• Συνήθως περιορίζει πλήρως τον θόρυβο του ανέμου.
• Χρησιμοποιεί μικροσκοπικές μπαταρίες που έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και δεν είναι εύχρηστες.
• Δεν διαθέτει επιπρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως κατευθυντικό μικρόφωνο και σύστημα ρύθμισης της έντασης του ήχου.
• Χρειάζεται, συχνά, επισκευή λόγω της κυψελίδας (του γνωστού φυσιολογικού «κεριού» του έξω ακουστικού πόρου) που συγκεντρώνεται στο εσωτερικό του.

Μερικώς ενδοκαναλικό ακουστικό βοήθημα
Το συγκεκριμένο ενδοκαναλικό ακουστικό βοήθημα προσαρμόζεται στην ανατομία του αυτιού του κάθε χρήστη και τοποθετείται εν μέρει στον έξω ακουστικό πόρο. Είναι κατάλληλο για ενηλίκους με ήπια έως και μέτρια απώλεια ακοής.
Χαρακτηριστικά
• Είναι πιο διακριτικό από τα μεγαλύτερου μεγέθους ακουστικά.
• Διαθέτει χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν στα πλήρως ενδοκαναλικά ακουστικά βοηθήματα. Λόγω του μικρού μεγέθους του, είναι δύσκολο να ρυθμιστεί.
• Χρειάζεται, συχνά, επισκευή λόγω της κυψελίδας (του γνωστού φυσιολογικού «κεριού» του έξω ακουστικού πόρου) που συγκεντρώνεται στο εσωτερικό του.

Ενδοωτιαίο ακουστικό βοήθημα
Στα ενδοωτιαία ακουστικά το μικρόφωνο, ο ενισχυτής, ο δέκτης και η μπαταρία περιέχονται μέσα σε κέλυφος, που εφαρμόζει στην κύμβη του πτερυγίου και στην είσοδο του έξω ακουστικού πόρου. Υπάρχουν δύο τύποι ενδοωτιαίων ακουστικών βαρηκοΐας (τα πλήρως ενδοωτιαία και τα μερικώς ενδοωτιαία), ανάλογα με την επιφάνεια της κόγχης του αυτιού που καλύπτουν. Και οι δύο τύποι ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ατόμων με ήπια έως σοβαρή απώλεια ακοής.
Χαρακτηριστικά
• Διαθέτει λειτουργίες που προσαρμόζονται στις ανάγκες του χρήστη και αφορούν, για παράδειγμα, στη ρύθμιση της έντασης του ήχου και στα κατευθυντικά μικρόφωνα.
• Είναι, σε γενικές γραμμές, εύκολο στην τοποθέτηση.
• Χρησιμοποιεί μεγαλύτερες μπαταρίες, που διαρκούν περισσότερο και είναι εύκολες στο χειρισμό.
• Χρειάζεται, συχνά, επισκευή λόγω της κυψελίδας (του γνωστού φυσιολογικού «κεριού» του έξω ακουστικού πόρου) που συγκεντρώνεται στο εσωτερικό του.
• Ενδέχεται να μην περιορίσει, στον επιθυμητό βαθμό, τον θόρυβο του ανέμου, όπως τα μικρότερα μεγέθους μοντέλα.
• Λόγω του μεγέθους του, είναι λιγότερο διακριτικό σε σχέση με τα μικρότερα ακουστικά βοηθήματα.

Οπισθοωτιαίο ακουστικό βοήθημα
Το οπισθοωτιαίο ακουστικό βαρηκοΐας τοποθετείται πίσω από το αυτί. Το μικρόφωνο, ο ενισχυτής, ο δέκτης και η μπαταρία περιέχονται σε θήκη, που τοποθετείται πίσω από το πτερύγιο. Ένας σωληνίσκος συνδέει τον δέκτη με το εκμαγείο, που εφαρμόζει στην κύμβη του πτερυγίου και στην είσοδο του έξω ακουστικού πόρου. Αυτός ο τύπος είναι κατάλληλος για άτομα όλων των ηλικιών και ανταποκρίνεται σχεδόν σε κάθε είδους ακουστική απώλεια.
Χαρακτηριστικά
• Ανέκαθεν ήταν το μεγαλύτερο είδος ακουστικού βαρηκοΐας. Ωστόσο, κυκλοφορούν και κάποια μικρότερου μεγέθους που δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου.
• Ενισχύει τον ήχο σε μεγαλύτερο βαθμό από τα άλλα μοντέλα.
• Δεν περιορίζει, συνήθως, τον θόρυβο του ανέμου εξίσου αποτελεσματικά με τα άλλα μοντέλα.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας τύπου RIC / RITE
Τα ακουστικά βαρηκοΐας τύπου RIC και RITE μοιάζουν με τα οπισθοωτιαία. Το μεγάφωνο ή ο δέκτης τοποθετούνται μέσα στον ακουστικό πόρο, στο αυτί. Ένα μικρό καλώδιο, κι όχι σωληνίσκος, συνδέει τα εξαρτήματα. Το τμήμα που είναι πίσω από το αυτί είναι αρκετά διακριτικό. Χρειάζονται, συχνά, επισκευή λόγω της κυψελίδας (του γνωστού φυσιολογικού «κεριού» του έξω ακουστικού πόρου) που συγκεντρώνεται στο εσωτερικό τους.

Τα ανοικτού τύπου ακουστικά βαρηκοΐας
Αποτελούν παραλλαγή των οπισθοωτιαίων ακουστικών βοηθημάτων. Ο ακουστικός πόρος είναι πλήρως ελεύθερος κι έτσι οι χαμηλής συχνότητας ήχοι φτάνουν στο αυτί με φυσικό τρόπο, ενώ οι υψηλής συχνότητας ήχοι ενισχύονται χάρη στο ακουστικό βοήθημα. Είναι κατάλληλα για άτομα με μεσαίου έως υψηλού βαθμού ακουστική απώλεια.
Είναι τα πιο δημοφιλή ακουστικά βοηθήματα, καθώς δεν δημιουργούν μεγάλο αισθητικό πρόβλημα. Επιπλέον, δεν φράσσουν τον ακουστικό πόρο, όπως τα μικρά ενδοκαναλικά, κι έτσι ο χρήστης νιώθει πως ηχεί καλύτερα ο λόγος που αρθρώνει. Ωστόσο, είναι δύσχρηστα εξαιτίας του μικρού μεγέθους των εξαρτημάτων και της μπαταρίας τους. Το μικρό μέγεθος συχνά ευθύνεται και για την αδυναμία χειροκίνητης ρύθμισης του ακουστικού.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Τα ακουστικά βαρηκοΐας ενισχύουν την ένταση του ήχου, έτσι ώστε να είναι καλύτερα αντιληπτός. Αρχικά, μικροσκοπικά μικρόφωνα συγκεντρώνουν τους ήχους του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, ο εισερχόμενος ήχος μετατρέπεται σε ψηφιακό κώδικα μέσω ηλεκτρονικού κυκλώματος το οποίο, με τη σειρά του, τον αναλύει και τον προσαρμόζει ανάλογα με τον βαθμό ακουστικής απώλειας από την οποία πάσχει ο χρήστης, τις ακουστικές ανάγκες του και το ύψος των ήχων του περιβάλλοντός του. Τέλος, τα σήματα μετατρέπονται σε ηχητικά κύματα και, με τη βοήθεια μικροσκοπικού μεγαφώνου, ο ήχος φτάνει στα αυτιά του χρήστη.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Αν έχετε πρόβλημα με το ακουστικό βοήθημά σας, θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε τη μπαταρία του. Η μειωμένη ένταση ήχου είναι πιθανόν να συνδέεται με ελαττωματική μπαταρία, με φθορές ή υγρασία στον σωληνίσκο του ακουστικού ή με το σύστημα ρύθμισης του ήχου. Αν, πάλι, νιώθετε ότι το ακουστικό σας σφυρίζει, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει βλάβη στο εκμαγείο. Αφαιρέστε το από το ακουστικό και βάλτε το δάχτυλό σας στην καμπύλη του ακουστικού. Αν το σφύριγμα σταματήσει, τότε το πρόβλημα βρίσκεται στον σωληνίσκο του εκμαγείου. Μερικές φορές το σφύριγμα μπορεί να εμφανιστεί λόγω σχηματισμού κυψελίδας στον ακουστικό πόρο ή λόγω οποιασδήποτε, γενικότερα, κατάστασης που προκαλεί αντανάκλαση του ήχου από τον ακουστικό πόρο. Σε όλες τις περιπτώσεις, πάντως, κρίνεται σκόπιμο να απευθύνεστε σε κάποιον ειδικό.

Πηγές πληροφοριών:
http://www.hygeia.gr/page.aspx?p_id=1154
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hearing-loss/in-depth/hear...
http://akoustikakentra.gr/xrisimes-simvoules

Διαμόρφωση και μετάφραση υλικού: Μαρία Ρίγλη, μεταφράστρια